Cherry eye hos hund

16/1/2019

Cherry eye = prolaps av kjertelvevet i det tredje øyelokket.

Mange pattedyr inkludert hunder har et tredje øyelokk som ligger under det nedre øyelokket i øyekroken mot snuten. I dette tredje øyelokket finnes et kjertelvev (også kalt nictitating membran) som produserer store deler av tårevæsken som fukter øyet. Så mye som 40% av tårevæsken produseres her. Kjertelen kan prolabere (ploppe ut) ved tilstanden vi kaller cherry eye. Navnet cherry eye kommer av utseendet, fordi det prolaberte vevet likner på et kirsebær i øyekroken. Cherry eye kan dekke store deler av øyet, eller kun så vidt stikke opp og i noen tilfeller kan det komme og gå.

Årsaken til at vevet prolaberer mistenkes å være at det fibrøse vevet som holder kjertelen på plass er litt svakere hos enkelte individer. Noen raser er mer disponert enn andre slik som cocker spaniel, bulldog, boston terrier, beagle, blodhundraser, lhasa apsos, shih tzus og andre raser med kort snuteparti. Tilstanden er sjelden hos katt, men forekommer og det finnes en liknende tilstand hos kanin. Cherry eye kan komme på det ene eller begge øyne, og kan komme på hver av øynene på ulike tidspunkt i livet. Man har så langt ikke klart å identifisert noen arveliggenfeil.

Behandling av cherry eye.

På et tidlig stadium kan det være tilstrekkelig med massasje utenfor nedre øyelokk og eventuelt dryppe med øyedråper som inneholder kortison eller antibiotika. I mange tilfeller vil cherry eye likevel kreve kirurgisk behandling hvor man fester kjertelvevet tilbake nedenfor øyelokksranden. Øyet blir ofte sekundært infisert om hunden går med cherry eye over litt tid ettersom tåreproduksjonen blir forstyrret og hunden dermed får tørre øyne.

Det finnes mange ulike kirurgiske fremgangsmåter, men det vanligste er å lage en «lomme» i det tredje øyelokket som kjertelvevet sys ned i. På denne måten håper man å feste kjertelvevet på nedsiden av øyelokket uten å forstyrre tåreproduksjonen. Det er ca 4% risiko for at vevet kan prolabere på nytt slik at øyet må reopereres. Den vanligste komplikasjonenetter kirurgisk behandling av cherry eye er at tåreproduksjonen blir permanent forstyrret slik at hunden ender opp med et tørt øye. I disse tilfellene vil man måtte dryppe øyet med tåreerstatningsvæske resten av hundens liv. Det er ikke uvanlig at en hund som har hatt cherry eye på ett øye får samme tilstand på det andre øye senere i livet.

Etter operasjon
Etter operasjon
2019 © Copyright - Mosengs Dyreklinikk AS - Powered by Automedia AS