LIVMORBETENNELSE HOS HUND (PYOMETRA)

16/1/2019

Livmorbetennelse er en bakteriell infeksjon i livmoren som vanligvis oppstår fra noen uker til måneder etter løpetid. Det kjennetegnes ved at livmoren fylles med puss.
Etter løpetid kan livmoren være mer mottakelig for infeksjoner på grunn av hormonell påvirkning, sammen med bakterier kan dette føre til utvikling av sykdommen. Under løpetiden er livmorhalsen åpen og det er lettere for bakterier å komme inn i livmoren.
I noen tilfeller kan livmorbetennelse også komme etter en fødsel.
Livmorbetennelse er vanligst hos midelaldrende til eldre tisper, men kan oppstå i alle aldre.

Symptomer
De vanligste symptomene er :
økt drikkelyst
hyppigere urinering
økt bukomfang
stiv gange
redusert apetitt
slapp
flytinger fra vulva
vasking/slikking bak

Ofte er det bare noen av symptomene som er tilstede.
Vi kaller gjerne en livmorbetennelse åpen eller lukket. Med åpen mener vi at livmorhalsen er åpen og det vil da komme hvit/gul/rød utflod fra vulva.
Er den lukket er tilstanden mer akutt fordi pusset ikke kan renne ut gjennom livmorhalsen og blir fanget i livmoren. Da er det viktig å behandle raskt fordi det er større sjanse for at livmoren sprekker.

Diagnosering
Den vanligste måten å diagnosere livmorbetennelse på er en ultralydsundersøkelse av buk. Det kan også noen ganger ses på røntgen.
En blodprøve vil alltid bli tatt for å se etter betennelsesceller og for å se om noen av de andre organene er blitt påvirket av sykdommen.

Behandling
Den beste behandlingen i de fleste tilfeller vil være å operere ut livmor og eggstokker. Er hunden veldig syk og dårlig må den noen ganger stabiliseres før vi kan legge den i narkose.
I noen få tilfeller kan det være aktuelt å behandle medisinsk, men det er da en risiko for at sykdommen kommer tilbake ved neste løpetid.

Når skal jeg oppsøke veterinær?
Om hunden din har ett eller flere av symptomene ovenfor og det er 1-2 måneder etter løpetid bør hunden tas med til veterinær for en sjekk.

2019 © Copyright - Mosengs Dyreklinikk AS - Powered by Automedia AS